Kalljästa saffransbullar med vanilj

Godmorgon bloggisar! Jag startade morgonen här med nybakade bullar. Så lyxigt verkligen! Alltså jag älskar saffran och eftersom jag bara äter det till jul så kommer man lite i julmood :-)

Du får verkligen en saftig och luftig bulle när du kalljäser degen. Så himla bra också att jästiden är över natten så du slipper vänta!

25 g jäst för söta degar

2 dl kall mjölk

0,25 g saffran (ett halvt paket)

1 ägg

0,5 dl socker

1 krm salt

ca 6 dl mjöl

75 g rumsvarmt smör

 

Lös upp jästen med mjölken tills allt blandat sig. Rör i saffran. Vispa upp ägget och rör ner det i jästblandningen. Rör ner socker och salt. Rör ner ca 4 dl mjöl, tillsätt smöret och resten av mjölet. Knåda degen jämn. Kavla ut degen och bred på fyllningen som finns nedan. Rulla ihop degen i 12 bitar. Täck en avlång form (22*32 cm) med bakpapper och placera ut bullarna där. Lägg en handduk över formen och ställ i kylen över natten. Tag fram formen på morgonen, pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 200 gr i 22-25 min.

 

75 g rumsvarmt smör

0,5 dl socker

1 msk vaniljsocker

 

Rör ihop fyllningen så att allt blandar sig.