Smörkräm till tårta!

Hej igen kära bloggisar! Idag har jag beställt ny sockerpasta och det har verkligen börjat klia i modelleringsfingrarna på det sista. Nu blir det nog många modelleringkvällar framöver så fort jag får hem mitt lilla paket. Har lite olika projekt framför mig och det största är såklart Allies födelsedagstårtor.

Jag hittade det här blogginlägget och tänkte att jag tipsar om det nu igen för dig som inte läst det tidigare. Detta har önskats av er läsare om hur jag gör min smörkräm och hur mycket jag använder till en tårta. Jag brukar alltid köra med den här enkla smörkrämen. Funkar hur bra som helst att fodra tårtan med innan locket skall på.

20130413-130744.jpg

Till en tårta på 24 cm och ca 9 cm hög så använder jag följande:

150 g mjukt smör

3 dl florsocker

ca 0,5 dl kokhett vatten

1 msk vaniljsocker

 

Koka upp 1 dl vatten. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens. Den får inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan. Vispas i ca 10 minuter totalt.

När smörkrämen är färdig tar du fram den kalla fyllda tårtan som stått till sig i minst 12 h. Tårtan sjunker nämligen när man byggt ihop den och det vill man inte att den skall göra när locket är på. Jag använder en spackel med lång rak kant och en stekspade när jag spacklar tårtan. Jag tar en klick smörkräm på baksidan av stekspaden och drar den nerifrån kanten och uppåt och hjälper till med spackelspaden på slutet. Upprepa runt hela tårtan och använd spackelspaden till att ta bort överflödig smörkräm på kanten. Var noga med att inte få med några smulor i krämen. Får du med smulor, skrapar du bort dem och tar ny kräm. De skapar bara ojämnheter. Det går åt olika mängd smörkräm beroende på hur tårtan ser ut. En ojämn tårta kräver mer för att fylla upp alla ojämnheter. Jag brukar få över en liten klick. Ställ tårtan i kylen medans du kavlar ut locket.

Hoppas detta var till någon hjälp!