Semmeltårta

Kalaset igår gick bra men oj, vad många vi är bara de allra närmaste och fler blir vi. Nästa gång blir nog bara ett fikakalas. Nu behöver jag en veckas vila, hehe..

Jag testade en ny smakkombination, nämligen semlesmakerna. Denna tårta på 24 cm innehåller ljusa bottnar, vaniljkräm och mandelfyllning. Dekorerad med vispad grädde och rostade mandelspån. Mums!

En sådan här tårta brukar jag fylla 1-2 dagar innan dekorering och servering. Förvaras inplastad i kylen.

Ljus tårtbotten

4 stora rumsvarma ägg

2 dl socker

1 dl mjöl

1 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

 

Vispa ägg och socker i ca 10 minuter. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver väl. Rör försiktigt ner mjölblandningen i  äggvispet i omgångar med stora tag. Rör absolut inte mer än nödvändigt. När allt blandat sig hälls smeten i en smord springform på 24 cm. Grädda i 175 gr i ca 30 min. Stickan skall vara torr. Låt svalna under handduk i ca 30 minuter. Man kan behöva dra en bakkniv längst med springformen om kakan inte vill släppa själv. Tag loss kanten och vänd kakan upp och ner i en plastpåse. Frys ner. Tag fram ca 30 minuter innan den skall delas, nu får du jämna fina lager som inte smular eller går sönder.

 

Vaniljkräm

1 vaniljstång

5 dl helmjölk

7 äggulor

1,5 dl socker

1,5 dl majsstärkelse

50 g mjukt smör

 

Koka upp mjölk med en urskrapad vaniljstång. Tag ur vaniljstången efter uppkoket. Vispa äggulor, majsstärkelse och socker vitt och pösigt. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig omrörning. Det får ej koka. När blandningen tjocknat häll över den i en kall skål och smält ner smöret under vispning. Håll gärna bunken i ett vattenbad med kallt vatten så att den kyls fort. Låt svalna helt.

 

Mandelfyllning

300 g mandelmassa

1 dl grädde

1 dl crème fraiche

 

Dela mandelmassan i små bitar och mixa tillsammans med grädde och creme fraiche till en jämn massa.

 

4 thoughts on “Semmeltårta”

  1. Tårtan ser kanongod ut, måste testas😋Nu är jag nyfiken på vad ni hade för bjudmat när ni var så många? Är alltid så svårt att komma vad man ska bjuda på som inte är för krångligt😃

  2. Jag håller med Cicci. Det är så lätt att vi här hemma fastnar i samma matmeny på våra kalas när vi är många. Vi har några stående rätter som vi brukar välja bland men jag vill gärna ha nya tips och idéer på bjudmat. Tack för din inspiration och blandning av inslag!🌷

Kommentarer inaktiverade.