Kolagömmor

Hej freeedaaaag! Ljuvligt med helg och vi har några uteaktiviteter inbokade men vädret visar sig verkligen inte från sin bästa sida. Regnkläder på!

Jag tänkte först göra en kolapaj men hur käckt är det inte att baka i portionsform så man lätt kan plocka fram ur frysen när man blir sugen :-)

Jag valde att göra kakorna väldigt enkla för att de skall falla de flesta i smaken men varför inte blanda i saltrostade mandlar i kolan eller toppa kakorna med salta jordnötter eller något skoj ;-)

Mums!

Mördeg

150 g rumsvarmt smör

3,5 dl mjöl

0,5 dl socker

1 äggula

 

Kola

50 g smör

3 dl grädde

2 dl socker

1,5 dl sirap

1 krm salt

 

Börja med att koka kolan eftersom den tar lång tid. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka till 125 gr.

Under tiden grädda kakorna. Tryck ihop alla ingredienser till mördegen till en deg. Rulla 25 små degbollar och placera i små folieformar. Forma varje degboll till en ”skål” och lägg tillbaka den, tryck till degen så den fastnar längst med botten och kanterna. Grädda i 175 gr i 15-17 min. Låt svalna.

När kolan har nått upp till 125 gr fördelas den i alla kakor.