Äggost

Jag blev så sugen på äggost när vi skulle bjuda på smörgåsbord på Allies 10 årskalas förra veckan så det fick det bli. Jag gjorde ytterligare en efter det eftersom suget inte mättades, haha.. så nu kan man nästan säga att jag förätit mig på det. Jag äter gärna min äggost med lättvispad grädde och hallonsylt.

Jag gjorde denna första gången i julas och med det här receptet har jag inte misslyckats någon gång så det här känns som ett säkert kort :-)

IMG_6849

10 ägg

4 l standardmjölk

4 tsk ättiksprit 12%

Kläck äggen i en stor kastrull och vispa ihop med 2 dl av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och ättikspriten och rör om. Värm sakta på låg/medel värme under omrörning tills det koagulerar. Det tar runt 60 min. Det får absolut inte koka, börjar det bubbla så häll på lite kallt vatten och reglera värmen. Stäng av när den är färdig och låt vila 10 min. Lyft upp äggosten med hjälp av en sil eller hålslev och lägg i en form med hål. Sockra och pudra vaniljsocker mellan varven. Det blir mycket vassle över. Låt rinna av och låt stå i kylen över natten innan den vänds upp.

IMG_6780

De godaste kladdkaksmuffinsen med chokladglasyr hade förberetts till desserten. Så söta små hjärtan dekorationer hittade jag på TGR. Allie bestämde att hon ville göra marängsvissglasstårtan och svängde ihop en nästan alldeles själv.

IMG_6783

Mums!

IMG_4388

Hej svejs!

4 reaktioner på ”Äggost”

Kommentarer inaktiverade.