Mandeltårta

Hej underbara helg! En solig fredag och 45 minuter löp i benen, wow! Ytterligare en tårta ifrån förra helgens kalas. Det är verkligen värt det lilla extra besväret att göra en hemmagjord mandeltårta.

Lika god efter två dagar i kylen så denna går att förbereda om man vill. Jag förberedde bottnar några dagar innan och frös in. Receptet räcker till ca 12 personer.

Marängbottnar

5 äggvitor

1 dl socker

150 g sötmandel

 

Mixa sötmandel fint. Vispa äggvitor till ett vitt skum. Häll ner lite socker i taget under fortsatt vispning. Vänd ner mandeln till en jämn maräng. Placera två bakpapper över två plåtar. Pensla matolja i en rundel på ca 20 cm på varje plåt. Fördela smeten i två rundlar. Grädda varje plåt i 175 gr i ca 18 min. Låt svalna en liten stund och vänd sedan på mandelbotten och ta bort bakpappret. Låt svalna helt.

 

Smörkräm

5 äggulor

1 dl grädde

1 dl socker

1 msk majsstärkelse

150 g smör

 

Blanda äggulor, grädde, socker och majsstärkelse i en kastrull. Rör om hela tiden på svag/medel värme till krämen tjocknar, det får inte koka. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner smöret. Låt smörkrämen kallna helt.

Bygg ihop tårtan, börja med en mandelbotten. Bred på hälften av smörkrämen. Lägg på den andra botten och bred över resten av smörkrämen. Rosta en näve mandelspån i en torr stekpanna och toppa tårtan med dessa.