Ruffle cake

Jag bjöd på en fint spritsad tårta när jag hade kalas. Jag har tidigare spritsat en tårta med just denna tyllen men valde då ett jämnt mönster. Denna gången fick spritsen gå hur som helst över tårtan och jag gillar utseendet.

Tårtan består av bananbotten, chokladkräm & kolasmörkräm. Dela tårtbotten i fyra delar. Fördela chokladkräm mellan lagren. När tårtan är ihopbyggd så spacklas den först med kolasmörkräm och sedan spristar man tårtan med en droppformad tyll.

Banantårtbotten (15 cm)

125 g rumsvarmt smör

175 g socker

2 ägg

1 stor banan

1 tsk bikarbonat

2 msk mjölk

1 tsk bakpulver

200 g mjöl

Vispa smör och socker krämigt. Vispa ner ett ägg i taget. Mosa bananen och rör ner den i äggvispet. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Koka upp mjölken, tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner bikarbonat. Rör ner mjölblandningen och mjölkblandningen i äggvispet. Smöra en form på 15 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 gr i ca 50 min.

Chokladkräm

1 dl kakao

1 dl socker

3 dl grädde

Blanda ihop socker och kakao, rör ner grädde. Låt stå i kyl i 30 minuter. Vispa upp till en kräm.

Kolasmörkräm

400 g smör

2 dl florsocker

0,5 tsk salt

1 burk karamelliserad mjölk

1-2 dl kokande vatten

Vispa ihop rumsvarmt smör, socker och salt. Vispa ner karamelliserad mjölk. Slå på lite kokande vatten i taget under vispning tills du får en följsam kräm.