Baka en god påsktårta

Påsken är en av de högtider då det äts mycket sötsaker. Dels är det ju påskägg man fyller med godis, sedan är det ju ett måste att ha en påsktårta på buffébordet tycker jag. Det finns många goda tårtor att välja på, men jag ska dela med mig av ett bra recept idag.

Påsktårta med sött fågelbo

Ingredienser

100 g smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl råsocker
Fyllning:
5 dl vispgrädde
400 g rumsvarm Nutella
0.5 dl apelsinjuicekoncentrat
1 apelsin, finrivet skal
1 msk vaniljsocker
Topping:
2 askar Noblesse
chokladägg
Fågelbo:
1 dl socker
0.5 apelsin

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och häll i mjölken. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner de torra ingredienserna och tillsätt smörmjölken. Rör till en jämn smet.
Häll smeten i en smord, bröad form ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Känn med sticka att den är klar. Låt tårtbottnen kallna.
Fyllning
Vispa grädden. Vänd ner Nutella i lite mer än hälften av grädden. Vänd ner juice, apelsinskal och vaniljsocker i resten av grädden.
Dela tårtbottnen i 3 delar med en lång kniv. Fördela nutellafyllningen mellan de tre delarna. Toppa tårtan med apelsingrädden och täck även kanterna. Lägg noblesschokladen omlott runt tårtan och toppa med chokladägg.
Fågelbo
Smält försiktigt socker i en stekpanna under omrörning. Sockret ska bli gyllene men inte brännas så var försiktig med värmen. Ta bort från plattan och låt svalna något. Sockret ska nu rinna långsamt. Dela en apelsin och lägg på ett bakplåtspapper. Ringla över det smälta sockret i ett korstvärsan mönster och låt sockret stelna helt, ca 30 min. Lossa försiktigt sockret från apelsinen. Bilda ett fågelbo liknande näste mitt på tårtan av antingen hela kreationen eller av delarna om den går itu. Fyll korgen med chokladägg. Servera direkt, sockret smälter efter några timmar i grädden.

 

3 Apr 2020