Midsommartårta

Nu är det inte många dagar kvar till midsommarafton. Varför inte servera en klassisk midsommartårta i långpanna, givetvis med jordgubbar? Den är enkel att göra och god att äta!

Ingredienser

5 äggulor
100 g rumsvarmt smör
1.5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0.5 dl mjölk,
Maräng
äggvitor, från 5 ägg
2 dl strösocker
Garnering
5 dl vispgrädde
2 liter jordgubbar
1 lime, finrivet skal
1 dl rostat mandelspån
ätbara blommor

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. .
Separera äggen och spara vitorna till marängen och gulorna till smeten.
Vispa smör och socker poröst. Rör i en äggula i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten tillsammans med mjölken.
Vispa äggvitorna med ½ dl socker till ett fast, vitt skum. Tillsätt resten av sockret och vispa till en fast maräng.
Bred ut sockerkakssmeten på en plåt, ca 35x40 cm, med bakplåtspapper och bred marängen ovanpå.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt svalna.
Vispa grädden. Ansa och dela jordgubbarna.
Dela ev tårtbotten på mitten, beroende på om du vill ha en stor tunn eller en lite mindre och högre tårta. Bred ut hälften av grädden på den ena tårtbottnen och fördela hälften av jordgubbarna ovanpå. Lägg på den andra tårtbotten och toppa med resten av grädden och jordgubbarna. Riv över limeskal (endast det gröna). Strö över mandeln och dekorera ev med ätbara blommor.

20 Jun 2023